2011. április 17., vasárnap

Töltött tök kapormártással















A tavasz beköszöntével muszáj feltölteni kimerült szervezetünk vitamin raktárait, ezért most az étkezésben egy kicsit a zöldséges vonalat próbálom erősíteni. A piacra, ahová rendszeresen járok már begyűrűzött a tavaszi zöldségdömping. A standok tele vannak friss primőrökkel: spenóttal, sóskával, retekkel, újhagymával. A napokban felfedeztem két nagy kedvencemet, a friss, ropogós spárgakötegeket és a zsenge kis tököket is. Néha csak egy kis ezért-azért indulok, de a vége mindig az, hogy jókora zöldségnyalábbal térek haza. Már hazaindulás előtt, szinte az utolsó pillanatban ragadtam magamhoz két szép kerek kis tököt. Rögtön elhatároztam, hogy töltött tök lesz belőle kapormártással, így még gyorsan kaprot is vettem hozzá. Friss, könnyű ebéd lett belőle, és még csak nem is kellett vele túl sokat "tökölődni".

Elkészítési idő: 60 perc

Töltött tök kapormártással

Hozzávalók:

  • 2 zsenge tök
  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 10 dkg rizs
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg reszelt sajt


kapormártás:


  • 2 nagy csokor kapor
  • 3 dl tejföl
  • 2 ek. liszt
  • citromlé
  • bors
  • pirospaprika
  • pici cukor


Elkészítése:

  1. A tököket meghámozzuk, félbevágjuk, belsejét mélyen kivájjuk, hogy legyen hely a tölteléknek.
  2. Megsózzuk és kicsit állni hagyjuk.
  3. Elkészítjük a tölteléket: a rizst enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, félretesszük.
  4. Olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kicsit tovább pirítjuk vele, majd meghintjük pirospaprikával.
  5. Hozzáadjuk a darált húst, jól átforgatjuk a hagymával, sózzuk, borsozzuk, vizet öntve alá, puhára pároljuk, zsírjára lesütjük.
  6. A darált húst ráöntjük a rizsre, hozzáadjuk a reszelt sajtot - ez fogja össze majd a tölteléket - az edény alján hagyunk egy kis pörkölt szaftot a kapormártáshoz.
  7. A pörkölt szafthoz adunk néhány evőkanál vizet, beleszórjuk a felaprított kaprot, sózzuk és ha felforrt behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. 
  8. Jól összeforraljuk, pici cukrot teszünk bele és kevés citromlével savanyítjuk.
  9. A tökcsónakokat sütőtálba helyezzük, jó púposan megtöltjük a darált húsos-rizses töltelékkel, tetejüket leöntjük néhány kanálnyi kapormártással, kevés vizet aláöntve fólia alatt puhára pároljuk.
  10. A fóliát levéve tovább sütjük, míg szép színt kap.
  11. Kapormártással és sült (új)krumplival tálaljuk.





3 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!