2012. október 12., péntek

Aranyló füstölt sajtos pogácsa Gabriellától







Tartalmas levesek után általában valamilyen pogácsát sütök. Van jól bevált sajtos, túrós, töpörtyűs pogácsa receptem, de ha találok olyat, aminek másoknál nagy keletje van azt szívesen kipróbálom én is. Gabriellánál akadtam rá néhány napja erre a fantasztikusan könnyű állagú, puha tésztájú, nem hétköznapi receptre. Mivel ma csülkös bablevest főztem, így adta magát, hogy ezt a pogácsát fogom megsütni második fogásként utána. Telitalálat volt, bár a leves után nem tudtunk sokat enni belőle, pedig akkor, langymelegen volt a legfinomabb, de rájártunk egész délután, így villámgyorsan el is fogyott. Úgy tűnik, nálunk is dobogós helyezést ért el. 

Elkészítési idő: 60 perc 
Pihentetés: 80 perc

Aranyló füstölt sajtos pogácsa 

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3 kisebb főtt burgonya 
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 ek só
  • kb 1,5 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg puha margarin

hajtogatáshoz:

  • 5 dkg puha margarin
  • 12 dkg füstölt sajt

tetejére:

  • 1 tojás
  • kb 8 dkg füstölt sajt


Elkészítése:

  1. Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. 
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáöntjük a kovászt, a tojássárgákkal, az áttört főtt burgonyával és a tejföllel lágy, de nem ragacsos tésztát gyúrunk belőle.
  3. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. Lisztezett felületen a tésztát kb 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a margarin felével, megszórjuk a reszelt füstölt sajt felével, borítékformára hajtogatjuk.
  5. Letakarva 20 percig kelesztjük.
  6. Ismét kinyújtjuk, megkenjük a margarin másik felével, megszórjuk a maradék sajttal.
  7. Újra kelni hagyjuk 10 percig.
  8. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét berácsozzuk, 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  9. A pogácsák tetejét a felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, még 10 percet kelesztjük.
  11. Előmelegített sütőben 180°C-on - sütőtől függően - kb 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.








5 megjegyzés:

  1. De nagyon szépek lettek a pogik!Nagyon finom lehet, látszik hogy hajtogatott milyen szép réteges!

    VálaszTörlés
  2. Hát ezek tényleg nem hétköznapiak:) Föstölt sajtal...hm....imádom:)

    VálaszTörlés
  3. Jaj de jó, hogy megsütötted Nea! Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek is! :)))
    Imádom a fotóidat, tudod? Az a pöttyös bádog és a fonott papucskák... nagyon szeretni valók!!

    VálaszTörlés
  4. De cuki képek, főleg az a papucsos! Nagyon eredeti! Mellesleg a pogácsa is nagyon guszta! A füstölt sajttól olyan szép pirosra tud sülni...

    VálaszTörlés
  5. Szuper képek, és nagyon finomak lehetnek a pogácsák, gyönyörűek! :)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!