2018. április 19., csütörtök

Banánhabos kosárkák


















Egy hihetetlenül egyszerű, de annál finomabb ebéd utáni desszert. Néhány elfekvőben lévő alapanyagot szerettem volna elhasználni. A banán magában már nem nagyon fogyott, és egy csomag  leveles tészta is lapult a hűtő sarkában, tegnap ránézve láttam, hogy közeleg a szavatossági idő vége, így gyorsan fel kellett használni. Ropogós tésztakosár lett belőle, mennyei, könnyű banánhabbal megtöltve. Közeleg az eper és a málna szezonja, szerintem a banán jól helyettesíthető majd ezekkel a gyümölcsökkel is. Ha nincs időnk, kedvünk bonyolultabb sütikre, akkor ez az édesség fél óra alatt összehozható.     

Banánhabos kosárkák

Hozzávalók:
8 db-hoz

  • 1 cs (275 gr) feltekert leveles tészta
  • 3 banán
  • 4 dkg méz
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 dl habtejszín
  • csipet cukor
  • 8 tk porcukor

szóráshoz:

  • őrölt fahéj

díszítéshez:

  • banán
  • citromfű

forma kikenéséhez:

  • olvasztott vaj

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A leveles tésztát kicsomagoljuk. (Ha mélyhűtöttet vettünk, akkor hagyjuk felengedni, majd lisztezett felületen 3-4 mm vastagra kinyújtjuk.)
  3. Kerek ( kb 10-12 cm-es) kiszúró formával 8 darab korongot szúrunk ki belőle.
  4. A korongokat méretüknél valamivel kisebb, olvasztott vajjal kikent, kerek sütőformába (pl: tartlett, soufflé stb... - nálam muffin sütő tepsi) nyomkodjuk.
  5. Villával megszurkáljuk, sütőpapírt teszünk a kosárkák aljára, nehezéknek babot, rizst vagy sütőgolyót öntünk bőségesen mindegyikbe. (vaksütés) 
  6. A kosárkákat kb 12-15 perc alatt megsütjük, (sütőfüggő!) akkor jó, ha a széle már picit barnulni kezd.
  7. Sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, eltávolítjuk a sütőpapírt és a nehezéket, a tésztát kiemeljük a formából, mindegyik kosárka aljába 1 teáskanál porcukrot szórunk, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
  8. Közben elkészítjük a banánhabot: a tejszínt csipet cukorral kemény habbá verjük.
  9. A banánok héját lehúzzuk, húsát felkarikázzuk, 8 darabot félreteszünk belőle a díszítéshez, a többit botmixerrel pépesre zúzzuk.
  10. Hozzáadjuk a folyékony mézet és a fahéjat, majd a felvert tejszínt is óvatosan beleforgatjuk.
  11. A kihűlt kosárkákat megtöltjük a banánhabbal, meghintjük csipetnyi fahéjjal, mindegyik közepébe 1-1 banánkarikát ültetünk. Citromfű levélkével díszíthetjük (elhagyható)
  12. Rövid időn belül fogyasszuk el, mert a krém feláztathatja a tésztát.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!